Mostra els més nous

La «Paca» : L'última teranyina de pesca construïda a l'Escala tornarà a navegar
El darrer propietari l'ha donat i ara el fill del mestre d'aixa que la va construir la restaurarà

diaridegirona.cat/alt-emporda/

Hem exposat La Mar de Bé com a cas d'èxit davant 100 persones de Grups d'Acció Local de tot Europa. Gràcies per donar-nos l'oportunitat per explicar els resultats i coneixements adquirits amb aquest projecte que va ser possible gràcies a la participació de més de 140 persones i més de 60 agents de la Costa Brava

📢 OFERTA DE FEINA : Busquem un perfil de Director/a Gerent a jornada complerta, pel Galp Costa Brava. Trobareu tota la informació al nostre web: galpcostabrava.cat/transparenc

Un estudi avalua l'afluència i l'impacte del fondeig de vaixells directament sobre la posidònia
Les cales de Sa Tuna (Begur), Cala Senià (Palamós), S’Alguer (Palamós) i Cala Massoni (Palafrugell) són les que tenen més afluència d’embarcacions, segons un estudi de l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona encarregat pel departament d’Acció Climàtica.
diaridegirona.cat/baix-emporda

Gairebé un 36 % dels peixos dels mars que envolten la península Ibèrica estan infectats per anisakis. Al mar Mediterrani, però, el percentatge oscil·la entre un 5 i 7 %. Les espècies més afectades per aquest paràsit són els lluços, les maires, les anxoves o les sardines. No trobaràs anisakis en ostres, musclos, cloïsses o altres mol·luscs.

Pren nota! 📝

Mostra el fil

3️⃣ Abans de consumir peix cru (sushi, seitons en vinagre, tàrtar, ceviche...), cal congelar la peça per matar el paràsit. Si s’utilitza un congelador que arriba a 20º sota zero, convé congelar el peix durant 5 dies.

2️⃣ La temperatura de cocció del peix ha de ser superior als 60 graus i l’escalfor ha d’arribar a tota la peça. La calor destruirà l’anisakis en poc més d’un minut!

Mostra el fil

1️⃣ Les peixateries tenen l’obligació de fer un control visual de cada exemplar en el moment de la seva evisceració i, en cas de detectar el paràsit, descartar el peix. L’eviscerat del peix fresc impedeix que el paràsit passi als músculs durant el procés de putrefacció. Per tant, com més fresc és el peix, menys risc hi ha de contenir anisakis.

Mostra el fil

L’anisakis és un paràsit que pot aparèixer a les vísceres d’alguns dels peixos que consumim. Si s’ingereix viu pot generar problemes de salut i reaccions al·lèrgiques que poden ser des de lleus fins a molts greus. Però, tenim una bona notícia! Evitar una intoxicació per anisakis és fàcil i senzill:

Des del Galp, hem organitzat una formació pràctica de com realitzar tràmits electrònics amb capitania. Dirigida a armadors, personal confraries i gestories especialitzades. Podeu descarregar-vos la presentació en el següent enllaç:
galpcostabrava.cat/redueix-el-

Què fem amb les parts del peix que normalment descartem?

Els caps, les espines o les pells poden servir per donar gust a un brou o a un arròs. Hi ha fetges que són exquisits, com els dels raps o els dels rogers. Els ous de la sípia o del lluç són un aperitiu immillorable. I en peixos de grans dimensions, com la tonyina, el cor es pot utilitzar per a una bona ració de triperia marina 🐠

T’atreveixes a provar-ho? 🍽

Entreu a xafardejar a la nostra web. Tenim un localitzador de projectes que hem subvencionat i qui son els nostres socis. Ara tenim actualitzat tot el 2021 i el 2018.
galpcostabrava.cat/localitzaci

Contents d'haver-nos incorporat al comité Rector de l'Ateneu Cooperatiu de Terres Gironines. Molts projectes engrescadors amb una governança molt transversal i entitats molt potents

Retiren uns 4.500 quilos de residus de praderies de posidònia de Roses i Llançà
S’han extret 47 objectes del fons marí, principalment elements de fondeig abandonats, com blocs de formigó i cadenes.
diaridegirona.cat/alt-emporda/

𝐂𝐎𝐌 𝐃𝐄𝐓𝐄𝐂𝐓𝐀𝐑 𝐋𝐀 𝐅𝐑𝐄𝐒𝐂𝐎𝐑 𝐃𝐄𝐋 𝐏𝐄𝐈𝐗 𝐀𝐌𝐁 𝐄𝐋𝐒 𝟓 𝐒𝐄𝐍𝐓𝐈𝐓𝐒?

👁 Amb la vista: el peix fresc té els ulls de color viu i brillant, amb la còrnia transparent i la pupil•la negra.
👃🏼Amb l’olfacte: el peix fresc fa olor de mar i d’algues fresques.
✋🏻Amb el tacte: no és fàcil tocar el peix abans de comprar-lo, però sempre ho pots fer abans de cuinar-lo.
👂🏼Amb l’oïda: davant el dubte, pregunta!

👅 Amb el gust: el peix fresc marca la diferència! ! 🐠

:paisoscat: De ben segur que us hi passareu hores remenant i investigant aquesta nova eina. Ja està disponible el nou visor cartogràfic d'ordenació de l'espai marítim català.
sig.gencat.cat/visors/visor_ma

@raf@mastododon.social

Qui diu que el sector pesquer no s'està modernitzant permantment? Ara mateix, ordinador en mà 26 armadors i gestors d'embarcacions s'estan formant de com relacionar-se amb capitania marítima amb tràmits electrònics amb la signatura digital. Es podrà recupar al nostre canal video.

QUÈ ENS DIU L’ETIQUETA DEL PEIX?

Quan un consumidor arriba a la peixateria ha de trobar el peix ben etiquetat amb: la denominació comercial del peix , el nom científic (el nom comercial pot canviar segons el port), la zona de captura, l’art de pesca amb què s’ha capturat (arrossegament, tresmall, palangre, nanses...), l’estat (fresc o congelat), la presentació i el preu.

I tu? Llegeixes l'etiqueta del peix?
Fes-ho, informa’t i demana tots els dubtes a la teva peixateria! 🎣🐙

5 maneres de demanar el peix a la peixateria que t’ajudaran a fer la compra més fàcil! 👌🏻
1. A rodanxes: pensat per a peixos rodons, grans i per a diversos comensals. Per cuinar al forn, escalfat o fregit
2. A filets: peixos rodons mitjans i peixos plans. Els filets poden preparar-se al forn, al grill, al vapor, escalfats o fregits.
3. A papallona o papallona invertida
4. Sencer: pots demanar sencer gairebé qualsevol peix que no superi les dimensions del lloc on el cuinaràs
5. Talls especials

🗣️ El projecte LIFE ECOREST és una iniciativa, activa fins al 2026, coordinada per @ICMCSIC

👉 És el tema del nou amb @toniabad4 i Josep Maria Gili
👉 Volen restaurar prop de 30.000 hectàrees d'hàbitats marins a Catalunya

📽️ youtube.com/playlist?list=PLBV

Mostra els més vells
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.