Mostra els més nous

AstroSabadell: Nanes blanques que encara cremen hidrogen. Noves evidències del Telescopi Espacial Hubble de la NASA/ESA suggereixen que algunes de les nanes blanques podrien continuar cremant hidrogen en la seva superfície en les etapes finals de les seves vides, fent que semblin més joves del que realment són. La visió predominant de que les nanes blanques són estrelles inerts que es refreden lentament ha estat desafiada per aquestes observacions.

astrosabadell.org/ca/inici/not

Parc Astronòmic de Prades: Exemples sensacionals de protecció del cel fosc 🌌 Iniciatives que cal extendre a tot el territori de les Muntanyes de Prades i Montsant i arreu 🌌 LED PC AMBRE ✅ ✅ Ajuntament de Prades ✅ Càmping Serra de Prades.

AstroSabadell: Un descobriment accidental suggereix una població oculta de nanes marrons antigues. Una estrella anomenada "L'accident" va ser descoberta per pura sort per Dan Caselden, dedicat a la ciència ciutadana, que estava fent servir un programa en línia que va crear per trobar nanes marrons en les dades del NEOWISE. Es diu L'accident perquè no s'assembla a cap de les més de 2.000 nanes marrons que s'han trobat a la nostra galàxia fins ara.

astrosabadell.org/ca/inici/not

AstroSabadell: Supernova desencadenada per una col·lisió estel·lar. S'han trobat evidències dramàtiques d'una supernova originada per la col·lisió amb un altre objecte. Els autors de l'estudi van ser alertats per les dades del Very Large Array Sky Survey (VLASS) que, el 2017, va trobar un objecte que emetia ones de ràdio brillants, però que no havia aparegut en estudis anteriors.
astrosabadell.org/ca/inici/not

AstroSabadell: Nanes blanques que encara cremen hidrogen. Noves evidències del Telescopi Espacial Hubble de la NASA/ESA suggereixen que algunes de les nanes blanques podrien continuar cremant hidrogen en la seva superfície en les etapes finals de les seves vides, fent que semblin més joves del que realment són. La visió predominant que les nanes blanques són estrelles inerts que es refreden lentament ha estat desafiada per aquestes observacions.
astrosabadell.org/ca/inici/not

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
Detecten una estranya font d'ones de ràdio a prop del centre de la galàxia.
És llum molt polaritzada i que no sembla tenir contrapartida en rajos X, visible o altres longituds d'ona.
(Avís: no són senyals ET!)
t.co/fM6E32BfCm

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
El cràter Korolev a Mart.
82 km de diàmetre, uns 60 km dels quals estan ocupats per gel d'aigua permanent que, en la part més profunda, arriba als 1,8 km.
Fotografia de la sonda Mars Express de l'ESA. t.co/j10mEkPVfx

AstroSabadell: Anatomia de l'impacte d'un jet protoestelar a la nebulosa d'Orió. Un equip internacional liderat per investigadors de l'Instituto de Astrofísica de Canàries (IAC) ha revelat, amb un nivell de detall inèdit, els efectes físics i químics de l'impacte d'un jet protoestelar a l'interior de la nebulosa d'Orió. L'estudi s'ha realitzat mitjançant observacions del Very Large Telescope (VLT) i 20 anys d'imatges del Telescopi Espacial Hubble (HST)

astrosabadell.org/ca/inici/not

AstroSabadell: 10è aniversari de la primera imatge de l'ALMA.

L'observatori astronòmic Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA), està a punt de celebrar els 10 anys des que es va obrir oficialment per als astrònoms. Va començar el 30 de setembre de 2011 i la seva primera imatge de les galàxies Antenes, realitzada amb sols dotze antenes treballant juntes, va ser publicada el 3 d'octubre de 2011.

astrosabadell.org/ca/inici/not

A la Xina planegen una estació espacial que faria un quilòmetre de llarg i que serviria de captador de llum solar per convertir-la en electricitat. Després, l'electricitat es transportaria mitjançant làsers de microones a una central a la Terra. Seria un satèŀlit geoestacionari per poder enviar l'energia sempre al mateix punt.
La idea no és nova, als anys 1960 es va planificar una cosa similar als EUA, que òbviament no va fructificar. I és que val molts diners.

danielmarin.naukas.com/2021/08

AstroSabadell: Lents gravitacionals de raigs X observen forats negres en l'Univers primerenc. L'Observatori de raigs X Chandra de la NASA, usant una nova tècnica, ha permès obtenir una visió sense precedents d'un sistema de forats negres a l'Univers primerenc. Les lents gravitacionals mostren objectes de sistema MG B2016+112, situat a gairebé 12.000 milions d'anys llum. Més informació a Chandra. chandra.si.edu/photo/2021/mgb2

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
El trepant de la Perseverance.

NASA's Perseverance Mars Rover@NASAPersevere
Next step: drilling. I’ve checked out my new target rock from all different angles, and I’m ready to try again for my first core sample. t.co/fFOqkM5Lsj t.co/FbxmO6VUy2

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
Panorama marcià, capturat pel robot xinès Zhurong.
Aquest giny ja ha recorregut més d'1 km sobre la superfície de Mart, i ha assolit els objectius primaris de la seva missió. t.co/z5SjENix6m

Node 2 | Space Station 360
L'astronauta de l'ESA Thomas Pesquet ens ofereix una volteta per l'Estació Espacial Internacional en un vídeo de 360°. El Node 2 és un mòdul europeu que s'utilitza com a passadís i conjunt d'utilitats. El seu exterior també serveix com a plataforma de treball del braç robòtic Canadarm2, i té ports per a naus espacials.
blogs.esa.int/exploration/it/c

RT by @parcastroprades: on Aug 27th. damianpeach.com/sat21/s2021-08 Good seeing using the 50cm scope. The polar hexagon can be seen at top. No notable storms are visible - all very quiet compared to Jupiter!

@parcastroprades Júpiter i la Gran Taca Vermella el 27 d’agost! Imatge d’alta resolució de Damian Peach 🔭 Cada setmana observem el planeta gegant aprofitant que el tenim molt a prop. 👇🏽
Júpiter i la Gran Taca Vermella el 27 d’agost! Imatge d’alta resolució de Damian Peach 🔭 Cada setmana observem el planeta gegant aprofitant que el tenim molt a prop. 👇🏽

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

Magnífiques imatges de la captura d'una nau amb el braç articulat de l'Estació Espacial Internacional
Seán Doran@_TheSeaning
Dragon Dance t.co/JeGm7zEVix

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

Amb aquestes roques provarà el robot a recollir mostres.
Serà el segon intent de recollida. El primer no va aconseguir obtenir res, segurament a l’esmicolar-se el material.
NASA's Perseverance Mars Rover@NASAPersevere
The rocks on top of this ridge have been sitting here getting sandblasted by Mars winds for eons. This one looks like a good, solid target for my next drilling effort. Next step: abrade a small test patch.

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

Plutó.
Imatge a contrallum de la sonda @NewHorizons2015 el 14 de juliol de 2015. t.co/j7XOTIC2t9

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

Un forat negre amb anells.
És V404 Cygni, i els anells, visibles en llum de rajos X, serien ecos generats per la matèria que hi cau provinent d'un estel company.
t.co/RPkSi0JbHr

Mostra els més vells
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.