Segueix

Apurant les minivacances pel sud d'Occitània :oc: (avui ja tornem 😢) ahir vam visitar la famosíssima ciutat medieval de Carcassona, un lloc que vist des de fora és espectacular: Una ciutat doblement emmurallada que, tot i que té parts reconstruides, es veu imponent. Vist des de dins també ha de ser espectacular. I dic "ha de ser"perquè... (segueix ⬇️)

...Perquè, quan hi hem entrat, allò era un infern de 35 turistes per metre quadrat i un continu de restaurants, gelateries i botigues de souvenirs. Realment no hem pogut gaudir de la ciutat ni apreciar-ne l'arquitectura i els elements patrimonials perquè l'únic objectiu que teníem un cop dins, era sortir-ne sans i estalvis. 😅
Sí, ja sé, és juliol, temporada alta i ja prevèiem que ens podia passar això. Segurament si vens un dimarts de febrer pots passejar-t'hi tranquil•lament però... ⬇️

...Però fa pensar en lo perjudicial que acaba sent el turisme de masses. La ciutat medieval és avui un parc temàtic amb decorats reals (històrics). M'atreviria a dir que no hi viu pràcticament ningú. No hem vist cap fruiteria, cap carnisseria, cap peixateria, cap ferreteria. I això acaba sent decepcionant fins i tot pel visitant (o com a mínim per a alguns).
Quan hem sortit d'allà hem visitat una mica l'actual centre de la ciutat, potser no tan espectacular arquitectònicament parlant, però...⬇️

...Però ple de vida, amb comerços locals, amb autòctons. Hem gaudit més aquesta estona que la visita a la ciutat medieval.
Això mateix que passa a Carcassona, passa també a Venècia i passa també en algunes zones de Ciutat Vella, a Barcelona, i a altres indrets. Una llàstima. I hi ha administracions i interessos particulars que sembla que mai no en tenen prou i que estudien noves fòrmules per poder esprémer (encara més) aquesta taronja seca.

Dit això, no voldria donar la impressió que aquesta és la imatge que ens enduem del viatge. Val molt la pena visitar aquesta part d'Occitània :oc: Narbona, Besièrs, Seta, l'Estanh de Taur i la seva costa ben preservada, el paisatge de vinya cap a l'interior... Ens hem quedat amb ganes de veure més. I la sort és que ho tenim a prop de casa.

@gabvp
Tens raó en tot.
Jo hi vaig anar amb una de les meves filles, amb l'AVE, un cap de setmana de finals de setembre. A més, plovia.
Una passada. Vam gaudir moltíssim!

Però el turisme massificat ho destrossa tot. Firenze n'és un altre exemple

@gabvp En geografia hi ha un terme per a descriure això: Disneyficació. D'un indret amb unes característiques concretes, en fan un "parc temàtic", explotant i sobredimensionant aquestes característiques. Cosa que acaba per desnaturalitzar-lo.

Inicia la sessió per participar a la conversa
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.