Continue corregint putos «exàmens» que no serveixen per a res.

Si us contesto alguna animalada, no em feu gaire cas, sisplau.

Segueix

La puta mariconà del llenguatge ridículament correcte porta els alumnes a escriure "ells / es" al bell mig d'un paràgraf (cosa que només és admissible en els formularis).

Gràcies, gilipolles que esteu destrossant la gramàtica de les llengües romàniques.

@giorgiograppa qué hay de la economía del lenguaje? Del neutro que toma la misma forma que el masculino sin por ello se masculino?

@XanaAsturiana
Totalmente normal en todas las lenguas románicas. Y se lo estan cargando.

@giorgiograppa es que saber hablar una lengua implica esas cosas. Si opta por el "lenguaje inclusivo" no tiene ni los conocimientos más básicos de su propia lengua

@giorgiograppa ho trobo absurd. Quan ens referim a un grup de persones, homes i dones, és "ells".
No és masclisme.

@spla
Exacte.
De fet, el llibre que més doblets masculí-femení utiliza és l'Alcorà, «els musulmans i les musulmanes, els creients i les creients...»: n'està farcit! I... ha servit això per crear societats més igualitàries?

@giorgiograppa @spla Ho sento, però discrepo.

El llenguatge no només reflecteix la societat que el genera sinó que modifica o en condiciona el seu ideari conceptual.

Potser no és còmode desdoblar i no és fidel a la "tradició", però com a mínim serveix per a denunciar el biaix del llenguatge (on la referència és el masculí, entre d'altres exemples) i per a que hi reflexionem.

A part, em sap greu però "mariconà" tampoc és gaire agradable de llegir.

@marcelcosta
Si canviar el llenguatge servís per alguna cosa, les societat musulmanes, com he dit abans, serien les més igualitàries del món.

I, sí, he fet servir «mariconà» a posta perquè, mira, tinc amics homosexuals que ho diuen amb total naturalitat.
@spla

@giorgiograppa @spla Ningú diu que sigui la única mesura necessària, però tampoc implica que no hi afecti.

Una cosa és que hi hagi homosexuals que integrin un terme que tradicionalment s'ha utilitzat com a insult per a ridiculitzar. I l'altra és que s'utilitzi en un àmbit públic per algú que no ho és i sense saber com afectarà a la resta de comunitat, especialment la homosexual (on pot haver-hi gent a qui no li afecti però també gent a qui sí li afecti).

@giorgiograppa ho dubto però per el que segur que sí serveix és per deixar de llegir el llibre per culpa dels doblets.

@giorgiograppa Crec que aquest missatge és bastant ofensiu. Si no ens hagessis avisat abans...

@marcelcosta
Ofensiu? Ofensiu és destrossar la gramàtica de la meua llengua per pur talibanisme ridículament correcte 😡 .

@giorgiograppa Pots no estar-hi d'acord, però aquest llenguatge tan agressiu denota molt poca sensibilitat i bastanta prepotència cap a un col·lectiu discriminat del qual tu no en formes part (formes part de la part dominant).

@marcelcosta
Ho veus? Vols censurar el meu llenguatge, que no és sinó un reclam, un recurs literari.

@giorgiograppa El llenguatge afecta a les persones. No és gens inocu. Els insults, esteriotips i bromes basades en ells ens afecten i estigmatitzen col•lectius.

@marcelcosta
El llenguatge afecta a les persones, però canviar el llenguatge no modifica les societats. Els comunistes ho van intentar («camarada president», «camarada general») i tots sabem quina era la realitat de tanta camaraderia (un cas similar al que esmentava sobre els doblets en l'Alcorà).

@giorgiograppa Afecta les persones però no modifica les societats 🤔 ?

Uns exemples no demostren que canviar el llenguatge no tingui cap impacte. Em sembla un anàlisi molt simplista en contextos i societats complexes.

En tot cas no et demanava que hi estiguessis d'acord. Només una mica de respecte pel que no pensa com tu.

@marcelcosta
Mostra'm un exemple de societat que haja canviat pel fet de introduir-hi canvis en el llenguatge. Jo te n'he mostrat dos on això no ha passat.

@giorgiograppa Home, m'has mostrat dos exemples fluixets. És difícil que pel fet d'anomenar "camarada" a algú s'eviti eficientment la corrupció.

Però bé, un parell de revisions sobre com el llenguatge afecta a la societat:
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/249110
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/289163

@giorgiograppa I en tot cas jo parlava de respecte.

Bàsicament ens has dit als què ens preocupa el possible efecte del llenguatge sobre la societat "gilipolles", "talibans" i "ridículs".

@marcelcosta
Puntualitzem: només als qui creuen que destrossar la gramàtica de les llengües romàniques pot dur a algun efecte positiu.

Recomane la lectura de l'assaig d'Anthony Browne, «Ridículament correcte».

@giorgiograppa El terme "destrossar" és un judici de valor teu. Si parlem de canviar la gramàtica llavors sí em sento identificat i no em ve gaire de gust llegir que algú m'insulta. No crec que estigui justificat l'insult encara que estigui equivocat.

En tot cas, ja sé què he de fer si vull ser més insultat.

@marcelcosta
Un judici de valor que jo adopte de filòlegs molt millor preparats que jo, com la Carme Junyent.

Els insults (vocabulari groller, més bé, ja que no va dirigit a cap persona singular) són originats pel cansament de veure com tothom, des dels politicastres als tertulians, volen clavar cullerada en temes tan tècnics com la medecina o com l'arquitectura sense tenir-ne ni tan sols una preparació bàsica: com que tothom parla, tothom es creu un expert en lingüística.

I n'estic fart.

@giorgiograppa "Gilipolles" em sembla bastant concret a qui es senti identificat per les teves paraules.

I si bé els experts en lingüística seran els més indicats per parlar-ne, aquests no estan lliures de prejudicis. Per exemple passa en la ciència, el meu camp. I per tant aquests prejudicis poden ser perfectament denunciats (i ho són) per experts en altres àmbits.

Finalment, l'impacte de la llengua en la societat no és un camp exclusiu de la lingüística.

@marcelcosta
M'he referit a la lingüística per simplificar, però, en realitat, pertany a l'àmbit de la sociolingüística.

@giorgiograppa Sigui com sigui, com ja he dit en tots els àmbits hi ha masclisme (la ciència no n'està lliure).

I si et sents frustrat perquè no entens la necessitat de reivindicació (potser una mica naive, això és discutible) d'un/a alumne, la reacció d'activar el ventilador d'insults no em sembla la més madura. Ets lliure de fer-ho, però els demés de valorar-ho.

@marcelcosta
Home, fluixets, fluixets... El comunisme encara regeix la vida de més de 1.300 milions de persones: quan la URSS era la URSS, eren uns quants més. I l'Islam sembla que és practicat per 1.800 milions. Jo no diria «fluixets».

@giorgiograppa Jo no discuteixo la importància del comunisme i de l'islam. Dubto de la validesa dels exemples que has posat per demostrar que canviar el llenguatge en cap cas serveix per canviar una societat.

El llenguatge té una influència subtil, durant molt temps i en edats molt tempranes i per tant evitar els seus efectes no és senzill. A més, canviar el llenguatge no és la panacea i cal que vagi acompanyat de moltes altres coses.

@giorgiograppa ¡Dale duro! Eso tendría que bajar un punto y medio, como poco 😒

@Shaim82
Cuando yo era joven (🦕 🦖 🦖 🦖 🦖 🦖 ), cada vez que hacías una falta de ortografía, te cortaban un dedo...

@giorgiograppa @Shaim82 qué suerte. Nosotros tuvimos que comprar una libretita y cada falta, copiabamos la palabra 5 veces.

@giorgiograppa @Shaim82 yo solo copié una palabra. Hubo quienes tuvieron que comprar otra libreta.
Hablo de 3°EGB

@giorgiograppa Cuando yo iba al colegio en esta zona, allá por los noventa mediados, los profesores aún tenían la potestad de soltarte una colleja si ibas de listillo. Normalmente no lo hacían, pero su autoridad digamos que era absoluta. Y si llegabas a casa quejándote de que te habían reñido, toma otra ración de bronca, que algo habrás hecho :blobpats:

@Shaim82
Las collejas, como cualquier castigo físico, siempre me han parecido una barbaridad. Hay sistemas más eficaces para hacer reflexionar a un niño o a un preadolescente sobre su actitud: limpiar lo que ha ensuciado, pagar con su trabajo lo que ha roto...
Con los adolescentes, es bastante más jodido.

@giorgiograppa ¿Te acuerdas del refrán? "La letra, con sangre entra". La verdad es que un poco bestia sí que era la cosa, pero es que normalmente no ejercían esa violencia aun teniendo permiso paterno. Sólo en casos extremos, en el del chulo incorregible que no aprendía si no era a guantazos. Ojo, te hablo de lo que presencié yo misma, supongo que habría algún profe sádico que disfrutara dando jarabe de palo 🤔
Es una profesión chunga, la tuya, y muy poco reconocida :blobpats:

@Shaim82
No he conocido ningún chulo incorregible que se corrigiera a base de nada. Un cambio en el carácter necesita de un factor externo prolongado en el tiempo, para que pueda llevarse a cabo. Y la influencia de maestros y profesores es efímera: acaba cuando suena el último timbre de la jornada escolar.
Los chulos incorregibles suelen ser hijos de chulos incorregibles (o de padres ausentes), y eso hace muy difícil corregirlos.

@giorgiograppa Sólo les corregían en el tiempo de clase, aunque fuera para evitar otro castigo físico. Claro, luego fuera de clase seguían siendo unos energúmenos que hacían la vida imposible a todo el mundo. Se puede pedir empatía para ellos, porque seguramente lo tengan difícil en casa. Pero cuando tienes 12 años y uno de ellos te enfila lo que quieres es que se muera, sin más. Los razonamientos y la empatía para la edad adulta 😓

Inicia la sessió per participar a la conversa
mastodont.cat, xarxa social pels catalans d'arreu.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.