Avui m'he vist obligat a baixar a Barcelona i he vist aquest cartell. Es veu que cobren per fer-te avaries.

Rafael Carreras ha impulsat

El proper 25 de setembre, cap a les 21:00 hores, farem una trobada astronòmica a Terrassa, a la muntanya, que cau a uns 20 minuts del centre en cotxe. Portarem un telescopi i mirarem Júpiter i Saturn. Tothom hi és benvingut.

Rafael Carreras ha impulsat
Rafael Carreras ha impulsat
Rafael Carreras ha impulsat

Today we celebrated the Software Freedom Day in Barcelona! Thanks Caliu for organizing!

Recordatori per dissabte!
mastodont.cat/@caliu/106874275
caliu - Com cada any, celebrarem el Dia de la Llibertat del Programari, aquest cop a l'Espai Jove Bocanord de Barcelona, el 18 de setembre a les 17:30h.
Ens hi veiem!

gitlab.com/caliu-cat/esdevenim

Rafael Carreras ha impulsat

Primer trobada Snap! al Citilab 

Holix fedizens de Cornellà i rodalies ;)

Aquest divendres a les 17h al Citilab hi ha la primer trobada de la comunitat catalana de Snap!

Si us ve de gust venir, podeu confirmar pel fòrum:

https://forum.snap.berkeley.edu/t/primera-trobada-de-la-comunitat-dsnap-el-proxim-divendres-17-de-setembre/8223

Mapilla: https://www.openstreetmap.org/way/522072777

Fins divendres! :)

cc @bromagosa @tuttle

Rafael Carreras ha impulsat

Com cada any, celebrarem el Dia de la Llibertat del Programari, aquest cop a l'Espai Jove Bocanord de Barcelona, el 18 de setembre a les 17:30h.
Ens hi veiem!

gitlab.com/caliu-cat/esdevenim

Rafael Carreras ha impulsat
Rafael Carreras ha impulsat

✨ The Treasure
Source, layers and high resolution: peppercarrot.com/en/viewer/art
Thanks all for suggesting purple color for the dragon, it was a good choice.
#krita

Rafael Carreras ha impulsat

Node 2 | Space Station 360
L'astronauta de l'ESA Thomas Pesquet ens ofereix una volteta per l'Estació Espacial Internacional en un vídeo de 360°. El Node 2 és un mòdul europeu que s'utilitza com a passadís i conjunt d'utilitats. El seu exterior també serveix com a plataforma de treball del braç robòtic Canadarm2, i té ports per a naus espacials.
blogs.esa.int/exploration/it/c

Rafael Carreras ha impulsat
Rafael Carreras ha impulsat

La grandiosíssima Miriam Makeba canta el 1968 aquesta cançó xhosa, coneguda en anglès com a ’The Click Song’ perquè conté els clics propis de les llengües bantu i khoisànides (al nom original, ’Qongqothwane’, ⟨q⟩ [kǃʼ] o ⟨ngq⟩ [ŋǃʱ], o a «xhosa» ['kǁʰoːsa]).

Bon dia tingueu.

Rafael Carreras ha impulsat
Rafael Carreras ha impulsat
Rafael Carreras ha impulsat
(como siempre ES más a bajo)

[CA] Avui en els #apuntsDelDilluns el vòrtex polar.

Fa uns dies ja vam mencionar el vòrtex polar, però què és? Es tracta d’un cicló que trobem permanentment prop dels pols terrestres. El cicló és més intens durant l’hivern gràcies a la gran diferència de temperatura entre les zones (el fort gradient de temperatura). A l’estiu, al disminuir el gradient de temperatura, el cicló disminueix en potència o desapareix completament.

En l’hemisferi nord el pol es un mar envoltat de muntanyes, això crea pertorbacions que afebleixen el vòrtex (per culpa de les ones de Rossby). Aquest fet, juntament amb l’escalfament global (que fa disminuir el gradient de temperatura i per tant la potència del vòrtex), fa que el vòrtex es pugui «trencar» i aire àrtic arribi a latituds més baixes. Això ho hem vist aquest any amb les tempestes a nord Amèrica (i les crisis energètiques a Texas) o amb la Filomena a la península Ibèrica.

Així que malgrat la gent que denega el canvi climàtic utilitzi aquests fenòmens extrems de fred i neu per dir que el planeta no s’escalfa, és literalment l’escalfament del planeta el que els provoca. I la cosa anirà a pitjor si no fem res al respecte.

#física #ciència #espai #divulgació #atmosferaPolar #escalfamentGlobal


[ES] Hoy en #apuntsDelDilluns el vórtice polar.

Hace unos días ya hablamos del vórtice polar, pero que es? Se trata de un ciclón que se encuentra permanentemente cerca de los polos terrestres. El ciclón es más intenso en invierno gracias a la gran diferencia de temperatura entre las zonas (el fuerte gradiente de temperatura). En verano, al reducirse el gradiente de temperatura, el ciclón pierde intensidad o desaparece completamente.

En el hemisferio norte el polo es un mar rodeado de montañas, esto crea perturbaciones que debilitan el vórtice (por culpa de las ondas de Rossby). Esto, junto con el calentamiento global (que hace disminuir el gradiente de temperatura y en consecuencia la potencia del vórtice), hace que el vórtice se pueda “romper” y aire ártico llegue a latitudes más bajas. Esto lo hemos visto este año con las tormentas en América del norte (y la crisis energética en Texas) o con la Filomena en la península Ibérica.

Así que a pesar de que los negacionistas del cambio climático usen estos fenómenos de frio extremo y nieve para decir que el planeta no se calienta, es literalmente el calentamiento del planeta que los esta provocando. Y seguirá a peor si no hacemos nada al respeto.

#física #ciencia #espacio #divulgación #atmósferaPolar #calentamientoGlobal
Rafael Carreras ha impulsat
Rafael Carreras ha impulsat
Rafael Carreras ha impulsat

4 petits gestes que vous pouvez faire pour sauver l'environnement

Mostra els més vells
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.