Una idea que em sembla molt bona per tenir la màxima i possible en les nostres comunicacions i les dels nostres familiars i amics és agafar un servidor dedicat.
En el servidor es pot instal·lar tot el necessari, servidor de correu, un nextcloud, un servidor Matrix per a poder fer videoconferències o xat normal, etc.
Un molt bon servidor dedicat com ara el de mastodont.cat val 50€ al mes i el domini depèn, un .cat pot costar uns 23€ any.

@spla És una bona idea :). Cal tenir algú que l'administri de forma segura, clar. I les dades sempre estan a un servidor extern, no? Ho pregunto de forma honesta, fa temps que m'ho plantejo.

@marcelcosta algú del entorn familiar o un mateix que tingui els coneixements necessaris per a fer-ho i que serà de confiança segur.
Que les dades, correus, fitxers etc estiguin en un servidor dedicat no és cap problema perquè l'administra aquesta persona que és de confiança.

@spla No tothom té aquesta persona amb el suficient temps lliure... Però potser m'ho plantejo igualment! Quina seguretat hi ha que l'empresa del servidor no pugui accedir a les dades?

@marcelcosta el temps pot ser un problema però es pot anar fent mica en mica.
Els proveïdors de hosting seriosos que tenen milers de racks plens de servidors dedicats dubto molt que es juguin el seu negoci xafardejant les dades dels seus clients. Es guanyen la vida molt bé llogant servidors.

@marcelcosta a més, no hi tenen accés perquè el root és la persona de confiança, no pas el proveïdor de hosting.

@spla Ok, guai! Jo ho deia pensant per exemple en un proveïdor a EUA, per si els podrien obligar a entregar les dades.
Segueix

@marcelcosta fa anys que tinc mastodont.cat a Hetzner, tant el servidor vell com l'actual.
Perfecte tot.

@spla Doncs potser m'hi instal·lo @yunohost . El tinc instal·lat a una RPi i és fantàstic.
@spla Abusaré una mica més de la teva experiència. Per a un ús personal, què recomanes entre un VPS i un servidor dedicat? En quines circumstàncies seria més adequat un i l'altre?

@marcelcosta per poc que es pugui sempre un dedicat. Els VPS comparteixen recursos de màquina amb altres usuaris del mateix servidor dedicat i clar, si algú abusa dels mateixos el teu VPS anirà de cul.

@spla Entenc. La diferència de preu és gran, llavors entenc que es pot fer el pas quan s'acumuli una quantitat "d'usuaris" suficients per permetre el salt.

Gràcies!
Inicia la sessió per participar a la conversa
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.