Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
El moviment sísmic marcià més llarg enregistrat fins ara.
De magnitud 4,2, va durar una hora i mitja.
Enregistrat pel sismògraf de la sonda @NASAInSight

NASA JPL@NASAJPL
Looks like Mars celebrated @NASAInSight’s 1,000 sols with the longest quake recorded so far. The lander’s seismometer detected a ~4.2-magnitude temblor that shook for nearly an hour-and-a-half. This is the 3rd major quake detected by InSight in a month. t.co/kDNfNiOw7R t.co/TNpAznlBUY

Això sí, van venir 28 persones a un lloc poc densament poblat, va estar molt bé i vam veure unes imatges en pantalla amb un projector.

Mostra el fil

AstroSabadell: Galàxies massives apagades a l'Univers primitiu. Les galàxies massives formades durant la infància de l'Univers, en els 3.000 milions d'anys següents al Big Bang, havien de contenir grans quantitats de gas d'hidrogen fred, un combustible necessari per a la formació d'estrelles.

astrosabadell.org/ca/inici/not

Xavi@AstroPenedes

Aprofitant que la lluna estava molt alta (ele. 56⁰) i en fase decreixent (75,6%), les ombres ja perfilen força el relleu de la superfície.
Foto d'aquest matí a 2/4 de 8.

t.co/1DzpfShvEd

El suplement@elsuplement

🔊 Què és un volcà? Per què entra en erupció? Ens ho explica el JOAN ANTON CATALÀ

t.co/roQWiyosay

Avui, amb el Joan Anton Català, lliçó de geologia per mirar d'entendre què és un volcà i com entra en erupció. Ens fixem, a més, en el cas concret del Cumbre Vieja.
www.ccma.cat

Avui hem intentat fer una observació astronòmica amb públic, però ha estat núvol tota l'estona. Ens ho hem passat bé de tota manera.

@parcastroprades
by @WIA_Europe
Tue Sep 21 2021 09:41:53 (3 days)

Don't miss the latest in the series! Today WIA-E Barcelona is hosting the fascinating talk ‘Surfing between Lagrange points’ from Dr. Ariadna Farrés. 🏄‍♀️ wia-europe.org/2021/09/14/su…

AstroCat ha impulsat

El proper 25 de setembre, cap a les 21:00 hores, farem una trobada astronòmica a Terrassa, a la muntanya, que cau a uns 20 minuts del centre en cotxe. Portarem un telescopi i mirarem Júpiter i Saturn. Tothom hi és benvingut.

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
El moviment sísmic marcià més llarg enregistrat fins ara.
Magnitud 4,2, va durar una hora i mitja.
Enregistrat pel sismògraf de la sonda americana @NASAInSight

NASA JPL@NASAJPL
Looks like Mars celebrated @NASAInSight’s 1,000 sols with the longest quake recorded so far. The lander’s seismometer detected a ~4.2-magnitude temblor that shook for nearly an hour-and-a-half. t.co/kDNfNiOw7R t.co/TNpAznlBUY

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
El detector d'ones gravitacionals més petit del món capta 2 senyals enigmàtiques.
A diferència dels enormes detectors que emprem, aquest té 3 cm, i està pensat per a vibracions amb longituds d'ona molt petites.
En un any, 2. Què són? A què corresponen?
t.co/M0syRRQJ0Q t.co/OA1Lg0OKzi

AstroCat ha impulsat

Avui al vespre entrem a la . Això vol dir que els raigs del Sol incideixen perpendicularment (en angle de 90°) a l'equador. Per tant, als pols (Nord i Sud, que estan una latitud de 90°) hi incideix de forma tangencial (0°).

Font de la imatge: @viquipedia

AstroSabadell: Entorns del naixement de planetes orgànics. Una col·laboració internacional ha utilitzat l’Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array (ALMA) per completar un mapa a alta resolució de la composició química més extensa que existeix dels discos protoplanetaris al voltant de cinc estrelles joves properes. Del programa, anomenat MAPS, apareixeran 20 articles en un suplement d’Astrophysical Journal.

astrosabadell.org/ca/inici/not

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

Núvols vespertins. A Mart!
Fotografia del robot Curiosity.
Aquests núvols es formen a gran altura dins la feble atmosfera marciana, i estan fets de petits cristalls de gel d'aigua.
Crèdit: NASA/JPL. t.co/PvQc5YR4VK

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

Dimecres vinent, dia 22, entra la tardor a l'hemisferi Nord.
És l'anomenat equinocci de tardor.
Com funcionen les estacions de l'any? T'ho explico en aquesta infografia... t.co/C5lq4lziNL

El proper 25 de setembre, cap a les 21:00 hores, farem una trobada astronòmica a Terrassa, a la muntanya, que cau a uns 20 minuts del centre en cotxe. Portarem un telescopi i mirarem Júpiter i Saturn. Tothom hi és benvingut.

AstroSabadell: Kleopatra, un peculiar asteroide amb forma d'os. Utilitzant el Very Large Telescope (VLT) de l'ESO, s'han obtingut les imatges més nítides i detallades fins a la data de l'asteroide (216) Kleopatra, descobert el 10 d'abril de 1880. La investigació ha proporcionat pistes sobre com es va formar aquest asteroide i els dos satèl·lits que l’orbiten. Kleopatra orbita al cinturó principal d'asteroides, entre Mart i Júpiter.

astrosabadell.org/ca/inici/not

AstroTerrassa: Mapes estel·lars del 15 de setembre del 2021. Aquests tres mapes celestes representen la volta celeste projectada sobre un pla horitzontal (Vista Zenital), tal com la veurà un observador a Terrassa a les tres hores indicades de la nit del dia 15.

astroterrassa.org/blog/mapes-e

AstroSabadell: La simulació més exacta i completa de l'Univers. Un equip internacional d'investigadors ha desenvolupat la simulació més realista de l'Univers aconseguida fins ara. La creació, batejada com Uchuu (que significa Univers en japonès) ha estat possible gràcies a ATERUI II (Japó), el superordinador més potent del món, construït per l'Observatori Astronòmic Nacional del Japó (NAOJ).

astrosabadell.org/ca/inici/not

iaa.csic.es/noticias/el-iaa-pa

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

Un petit asteroide que frega la Terra.
El pas d'astroides propers és molt freqüent. En aquest cas, la roca es va descobrir un dia abans no passés a tan sols 15.000 km (més baix que molts satèl·lits). Tenia només 3,5m de mida i no representava cap amenaça.
t.co/2GH93BFKGj

El ja famós, abans d'enlairar-se, telescopi espacial James Webb (esa.int/Science_Exploration/Sp) té nova data per l'enlairemant: el 18 de desembre d'enguany. Ha patit nombrosos endarreriments, però sembla que ara va de debò.
Serà des de la Guaiana Francesa a bord d'un Ariane 5 europeu.

esa.int/Science_Exploration/Sp

Mostra els més vells
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.