Joan Anton Català Amigó @estelsiplanetes
Els suposats llacs subterranis d'aigua líquida a Mart s'esvaeixen.
Un nou estudi suggereix que els senyals de radar que van fer sospitar de l'existència dels llacs els haurien generat roques volcàniques.
sciencealert.com/liquid-water-

El telescopi espacial James Webb ja és a l'òrbita definitiva. Un mes després del seu llançament i gairebé dues setmanes després de l'espectacular i complex desplegament, el telescopi espacial James Webb (JWST) ha arribat a l'òrbita definitiva.

Daniel Marín - Eureka
danielmarin.naukas.com/2022/01

AstroCat ha impulsat

When you run into a challenge, sometimes it’s best to step back and shake it off.

I reversed up onto some nearby rocks to get tilted, and did a twist with one foot. Somewhere along the way I’ve shaken loose the other two pebbles in my sampling system. Back to soon!

AstroCat ha impulsat
AstroCat ha impulsat

Proyecte Lyra 2.0: una sonda per a visitar Oumuamua al 2050. El 2017, l'asteroide interestelar Oumuamua va passar pel sistema solar per a no tornar-hi. Una llàstima, perquè fins fa uns anys no imaginàvem que recibríem visites de cossos procedents d'altres estrelles. Però, está tot perdut? Hi ha una proposta de missió per anar a estudiar el cos fent una apriximació al Sol per guanyar l'impuls suficient com per agafar-lo en la seva fugida.

danielmarin.naukas.com/2022/01

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

Aquesta espectacular foto de la Nebulosa de la Papallona és el resultat de combinar observacions de 2 telescopis espacials treballant a longituds d'ona diferents: Hubble (visible) i Chandra (rajos X). La nebulosa emet llum perquè es troba a 20.000 °C, i s'expandeix a 950.000 km/h t.co/I3j6FLqYs9

AstroCat ha impulsat
AstroCat ha impulsat

In order to keep , I’ve emptied my latest partial sample. Watch closely to see one piece of cored rock drop to the surface in this movie. Thankfully, I can reuse this tube for another sample from the same rock.

Latest blog:
go.nasa.gov/33zq14e

AstroTerrassa: sortida d’observació a Saldes (Observatori del Pedraforca). A càrrec de: Membres de l’Agrupació astronòmica de Terrassa (AAT) i de Salvador Martí de l’observatori del Pedraforca. L’Agrupació Astronòmica de Terrassa organitza una sortida d’observació astronòmica pel proper dissabte 5 de març, a Saldes.

astroterrassa.org/blog/sortida

AstroSabadell: conferència "Supergegants vermelles i el curiós cas de Betelgeuse" per Gemma González-Torà.

youtube.com/watch?v=fYXlnmOF7G

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
Encara no ho sabem tot sobre supernoves.
Fins ara es pensava que els estels Wolf-Rayet, gegants superlluminosos que es troben en la part final de la seva vida, col·lapsaven formant un forat negre però sense explosió. Però ara hem detectat un cas amb explosió.
t.co/eckpzAanvY

AstroSabadell: Apropament d'un objecte al sistema estel·lar Z CMa. Un equip científic ha registrat l'acostament d'un objecte a Z Canis Majoris. L'acostament s'ha observat gràcies a l'Atacama Large Millimeter Array (ALMA) i al Karl G. Jansky Very Large Array (VLA). L'objecte aliè al sistema es va acostar i va interactuar amb l'entorn de la protoestrella binària i va produir la formació d'uns llargs i caòtics plomalls de pols i gas al disc que l'envolta.

astrosabadell.org/ca/inici/not

AstroCat ha impulsat

AstroSabadell: La bombolla de 1.000 anys llum de diàmetre és la font de totes les estrelles joves properes. El Sol es troba en un buit de 1.000 anys llum de diàmetre que està envoltat de milers d'estrelles joves. En un article publicat a Nature, astrònoms del Centre d'Astrofísica | Harvard & Smithsonian (CfA) i de l'Institut de Ciències del Telescopi Espacial (STScI) han reconstruït la història evolutiva d'aquest veïnat galàctic,

astrosabadell.org/ca/inici/not

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
Una de cada 15 llumetes que es veuran en el cel nocturn serà un satèl·lit.
Si continuem amb el ritme previst d'enlairaments i constel·lacions de desenes de milers de satèl·lits en òrbita baixa, això és el que tindrem.
t.co/IGdb0l60Y9

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes
Aquesta és la roda de filtres d'una de les càmeres que porta el James Webb. Cadascun dels filtres està altament especialitzat en deixar passar tan sols un determinat tipus de radiació.
t.co/94DMQJy7u1 t.co/pIOrUfiBIG

AstroSabadell: La bombolla de 1.000 anys llum de diàmetre és la font de totes les estrelles joves properes. El Sol es troba en un buit de 1.000 anys llum de diàmetre que està envoltat de milers d'estrelles joves. En un article publicat a Nature, astrònoms del Centre d'Astrofísica | Harvard & Smithsonian (CfA) i de l'Institut de Ciències del Telescopi Espacial (STScI) han reconstruït la història evolutiva d'aquest veïnat galàctic.

astrosabadell.org/ca/inici/not

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

El mapa més detallat de l'univers a gran escala.
Conté 7,5 milions de galàxies i l'està fent el projecte Dark Energy Spectroscopic Instrument amb l'objectiu d'entendre què és i com funciona la misteriosa energia fosca que accelera l'expansió del cosmos.
t.co/SazL4inqyb t.co/uWIPw19SGo

Joan Anton Català Amigó@estelsiplanetes

La importància de... no descobrir res.
Excel·lent article que reflexiona sobre la importància, en el món de la ciència, dels experiments i hipòtesi que no descobreixen res. Inútils? No, perquè ens permeten descartar i/o confirmar altres explicacions.
t.co/fKEov6kKD5 t.co/rYn770SBqO

Mostra els més vells
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.