Tut fixat
#Recomanació
'El comú català' de David Algarra Bascón @elcomucatala , descriu la història dels que no surten a la història. És una investigació oberta sobre totes les praxis comunals d'arreu del territori català que han tingut lloc al llarg de la història. Recomanem aquest llibre a totes aquelles persones que vulguin conèixer les arrels de la nostra terra des de noves perspectives on les persones estan al centre, en contraposició de l'economicisme i la veneració general del poder oligàrquic que les deixa en segon terme.

'El comú és molt més que la suma dels veïns d'un lloc, és, també, l'estreta solidaritat, sorgida de la interrelació i els nombrosos vincles que va produir un col•lectiu que, al marge dels altres poders, en gran part decidia el seu propi futur'

El Comú Català, David Algarra Bascón, Potlatch Ediciones (12€)

Trapote Carpintero, Irene (2020) Tomar tierra, echar raíces. Prácticas artísticas colaborativas para la formación de comunidad. [Trabajo Fin de Grado de Bellas Artes de la UCM]

Este trabajo de Irene Trapote, con referencias a la edición 2018 de mi libro de Cauac Editorial, así como con referencias de otros autores, me encanta porque no sólo trata la comunidad real histórica sino que plantea la formación de comunidad real desde el arte vinculado a los bosques. 😍

eprints.ucm.es/63101/

@elcomucatala
Ei David no sabia que estaves també a aquí al #Fedivers. Que bé!

Gràcies per la feina que fas. El 'comú català' és una lectura imprescindible que m'ha canviat molt la manera d'entendre la nostra història: la cultura de la meva família i la dels pobles d'on venien.

Malhauradament, les 3 generacions anteriors a la meva hem crescut a la ciutat. Però encara sento dins meu el desig de tornar al camp, com si hagués nascut allà.

El 'teu' llibre inspira. A recordar vells caminars. Quan enlloc de lleis, costums. Quan ennloc de capital, el comú.

Gràcies. 🌱

Algú pot pensar que estic tocat del bolet per creure que és possible l'autogovern assembleari per usos i costums en un municipi de milers d'habitants, però ho és, com explica Yunuen Torres, una comunera del municipi autònom de Cheran de quasi 19.000 habitants.
itsgoingdown.org/rebelion-auto

Els consells oberts a Catalunya. Treball final de grau.
Autor: Antoni Bada Erta.
Línia d’estudi: Institucions de govern, participació i representació ciutadana.
Grau en Dret.
Curs 2019-2020: primer quadrimestre.
diposit.ub.edu/dspace/handle/2

Són més coneguts els béns comunals i no tant les pràctiques comunals en terres de particulars, però aquestes segones per a mi són de les coses més fascinants que ens pot ensenyar el comú històric, tot sabent que allò que es manifesta a la pràctica és imperfecte sempre. Enhorabona, Marc.

directa.cat/el-bosc-es-de-tots

Imatges d'ara a l'observatori de Pujalt. Observant Júpiter i Saturn amb la bèstia, un dels telescopis més grans de Catalunya. 😀

Amb moltes ganes de veure avui el nou gran telescopi de Pujalt, lloc de trobada de la nostra associació AstroAnoia, fundada entre uns quants amics el 2009, que va ser l'any internacional de l'astronomia:
veuanoia.cat/lobservatori-puja

Per cert, ja tenim el nou web d'AstroAnoia amb imatges de les nostres activitats. Surto en algunes de les imatges 😊: astroanoia.cat/

Referències al meu treball al capítol "Patrimonis emergents: els paisatges pirinencs com a comuns" (Jordi Boixader i Soler) del llibre "Els usos del patrimoni al Pirineu" que recull les ponències presentades en les 15es Trobades Culturals Pirinenques, que es van realitzar a Sant Corneli- Cercs al Berguedà el 27 d'octubre del 2018.

publicacions.iec.cat/PopulaFit

Per fer una truita s'han de trencar els ous i per fer un ou ferrat, també. Bon dia i bona Diada de Catalunya!

2/Al menos, son totalmente conscientes de que los lugares comunes típicos sobre qué ocurriría si no hubiera Estado («¡pero si la gente se mataría entre sí!») son objetivamente falsos."
Fragmentos de antropologia anarquista. David Graeber (1961-2020) RIP 😢

Mostra el fil

1/"Los antropólogos son el único grupo de científicos sociales que conocen las sociedades sin Estado que existen en la actualidad; muchos han vivido en zonas del mundo donde los Estados han dejado de funcionar o al menos han desaparecido temporalmente y donde la gente se organiza de forma autónoma. (+)

Gràcies a la Revista Caramella per haver-me donat l'oportunitat de publicar un article sobre els boscos comunals de les terres que comparteixen un altre bé comunal molt preuat i estimat: les varietats del català. Era complicat parlar en poques pàgines d'això però crec que me n'he sortit.

Etimologia de Camprodon: De camp i del català medieval rodon (literalment «rodó»), del llatí campus rotundus documentat al segle X amb el sentit de «camp comunal».

Fer a jova és qualsevol activitat que el comú de veïns feia col·lectivament de manera altruista per mantenir béns públics. M'imagino un costum del futur per fer a jova activitats essencials, com un servei que es fes periòdicament de manera rotatòria pel bé comú.
territoris.cat/articulo/pla-d3

El número 42 de la revista Caramella ja està en camí i probablement el tindreu als punts de venda la setmana pròxima. Estic content perquè he col·laborat fent l'article Boscos comunals dels Països Catalans, un article que podria donar peu a nous treballs.😊

4/(Fragment de la conferència “Senyors, burgesos i camperols: una vella història” a càrrec de Josep Fontana, en el Centre Cultural La Nau (Universitat de València), amb motiu de l’homenatge al professor Manuel Ardit Lucas, el 5 de juny de 2014)

Mostra el fil

3/Els historiadors van heretar així mateix un llenguatge destinat a disfressar els beneficis –no sempre lícits- de la burgesia, en nom del dret sagrat de propietat (burgesa), que no reconeixia els drets de la propietat col·lectiva pagesa, ni menys encara els del treballador sobre el producte del seu esforç”

Mostra el fil

2/“Nosaltres havíem heretat la visió legitimadora de la burgesia: la visió dels vencedors. Ens volien fer creure que aquesta era la Història; la victòria de la llibertat burgesa enfront de l’opressió del sistema feudal.

Mostra el fil
Mostra'n més
mastodont.cat, xarxa social pels catalans d'arreu.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.