Publicació fixada

Avui seré a Riumar (Deltebre), per a participar en la reunió de cloenda de la marxa del riu Ebre comunal, des del seu naixement fins al Delta, que han fet la Leire Saitua i altres companyes.

«L’aprisió als prats comunals del Delta de l'Ebre.

La propietat petita té el seu origen, en general, en les terres desermades pels pagesos i menestrals, procedents dels antics béns comunals, encara documentades al segle XIX.»

portfangos.com/2019/06/30/la-h

Avui he rebut aquest regal en forma de ressenya d'un lector, el Sergi Turiella. Molt agraït i tant de bo trobés aviat temps per continuar la meva tasca. És molt interessant que un llibre modest, d'autoedició, sense gaire difusió, encara tingui aquest eco.
sturiella.blogspot.com/2022/06

En l'última dècada de la seva vida, Marx, se submergeix en noves lectures etnològiques, sobre la comuna rural, etc., que li porten a replantejar-se la seva posició respecte al desenvolupament de les formacions socials i altres temes.

LDD amb @carlos_taibo

ivoox.com/ldd15x27-marx-rusia-

Quan no existeixen aquests mecanismes impositius, l'últim que algú voldria seria proposar una votació, una competició pública de la qual sortirien vencedors i vençuts. Seria la forma més senzilla d'assegurar el tipus d'humiliacions, ressentiments i odis que en última instància condueixen a la destrucció de les comunitats.» (La Démocratie Aux Marges, David Graeber)

Mostra el fil

«La presa de decisions per consens és característica de les societats que no disposen de mecanismes per a obligar les minories a acceptar les decisions de la majoria; bé perquè no existeix un Estat que monopolitzi la força coercitiva, o bé perquè aquest Estat no té interès en els processos locals de presa de decisions o prefereix no intervenir en ells.

«Contra l'ortodòxia marxista, que explicava l'«opressió» i la subordinació als homes com un residu de les relacions feudals, Dalla Costa i James van defensar que l'explotació de les dones havia tingut una funció central en el procés d'acumulació capitalista, en la mesura en què les dones han estat les productores i reproductores de la mercaderia capitalista més essencial: la força de treball.» (El Caliban i la Bruixa, Silvia Federici)


Bona diada de Sant Jordi. A banda de tots els llibres que m'he autoregalat, m'han regalat aquest. I a vosaltres?

Grup SiS Mollet del Vallès – Xerrada David Algarra Bascón

Dia: Dissabte, 12 de Març 2022 Hora: 10:45h Lloc: Ermita de Gallecs, Mollet del Vallès
soberaniaysalud.com/xerrada-da

Els camperols de la Bretanya francesa es mobilitzaven per defensar el comú al toc de campana, prenent la forma de la comuna en armes. Un costum habitual a molts llocs d'Europa, que les elits acabaran prohibint, preferint que el poble pagui per ser defensats.
elcomu.cat/2022/03/03/per-qui-

Per cert, el dibuix del pintor i amic Miquel Cazaña és una representació de l'assemblea dels comuns de Parets, Mollet i Gallecs que feien sota els roures d'en Manent, un lloc equidistant de les tres parròquies. Fer una xerrada en un entorn rural tan peculiar com Gallecs era un somni.

Mostra el fil

Xerrada sobre el comú català a l'ermita de Gallecs. Dissabte 12 de març de 2022 a les 10:45 h.

Avui un Sense ficció molt potent. Per cert, ahir alguns comentaristes del Mes_324 van obviar que la cacera de bruixes a Catalunya va venir sobretot dels consells locals i no tant de l'Església.

El relat si el va construir l'Església a finals de l'Edat Mitjana, però la gran cacera és a la modernitat i es va fer especialment des de les poblacions catalanes. Consulteu l'obra de Pau Castell o d'Agustí Alcoberro.

ara.cat/cultura/catalunya-bres

Estaven armats majoritàriament amb garrots, batolles, dalles i falçs subjectes a llargs pals. Inicialment, les reunions dels Clubmen es van fer espontàniament en resposta a les accions dels soldats a les seves localitats. Els Clubmen, es distingien per les cintes blanques, eren autònoms, ni reialistes ni parlamentaris, i van ser durament reprimits per les autoritats d'ambdós bàndols.

Mostra el fil

Van unir-se per intentar evitar que les seves dones i filles fossin violades per soldats d'ambdós bàndols, o perquè ells mateixos fossin reclutats per la força per lluitar per un bàndol o l'altre, o perquè les seves collites i propietats fossin danyades o confiscades pels exèrcits i les seves vides amenaçades o intimidades pels soldats.

Mostra el fil

Els Clubmen eren grups de defensa local durant la Guerra Civil Anglesa (1642–1651) que van intentar protegir les seves localitats dels excessos dels exèrcits d'ambdós bàndols durant la guerra.

Ha estat un plaer reprendre les xerrades sobre El Comú Català a la Fundació La Plana, convidat per Randa Seminari de pensament polític. El lloc és preciós i inspirador, d'aquí podrien sortir molts bons treballs d'estudi.

Mostra els més vells
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.