Rut Carandell, directora de Plataforma per la Llengua: “Posar l’adjectiu ‘curricular’ a la llengua implica que l’estat pot entrar a donar la formació en castellà. Entra en una equiparació de la vehicularitat, que és el que sempre hem dit que calia evitar”.
vilaweb.cat/noticies/la-plataf

❗️ Per bé que no s'acabarà modificant la Llei de política lingüística, rebutgem l'acord d'Esquerra, Junts per Catalunya, PSC i En Comú Podem que pretén respondre a la sentència del 25%.
elnacional.cat/ca/politica/toc

📄 El president de Plataforma per la Llengua ha explicat l'esmena proposada per l'entitat sobre el punt 2.2 de la proposta de llei per salvar el risc que té el text: suprimir "ús curricular i educatiu" i "tenir una presència adequada". Cap partit l'ha volgut fer seva.

⬇️

⚠️ Per això diem que ens exposa al risc que sigui utilitzat com a excusa per part d'algunes plataformes per no afegir-los. 3/3

Mostra el fil

❗️ L'incís "sense cap contraprestació econòmica" és ampli i no es cenyeix al cost de producció del doblatge.

🔴 Actualment no obligaria a incloure els doblatges ja existents produïts en el passat que ara estan en mans de les distribuïdores. 2/3

👉 Però ara que aquest incís encara és pitjor, reclamem que quan el text arribi al ple del Congrés es modifiqui novament per evitar que això sigui l'enèsima excusa de les plataformes per seguir prescindint de les versions en català! 📢

Mostra el fil

Ja vam demanar en el seu moment que s’eliminés l’incís de l’article que exigeix que “estiguin disponibles i la seva inclusió sigui tècnicament viable” perquè no esdevingui una excusa per no incorporar aquestes versions.

Mostra el fil

Aquest canvi no és menor: la majoria de distribuïdores americanes exigeixen un cost de gestió per posar les versions catalanes a disposició de les plataformes. Són quantitats simbòliques que poden anar dels 20 als 100 €, però ja constitueixen una “contraprestació econòmica”. 💰

Mostra el fil

Ara el text que es votarà al ple i que inclou les esmenes transaccionades ha substituït l’incís “sempre que estiguin disponibles” per “sempre que es posin a disposició sense contraprestació econòmica”. 🤦‍♀️

Mostra el fil

Es tracta de l'obligació que les plataformes amb seu a l’Estat haguessin d’afegir els doblatges i els subtítols existents “sempre que aquests estiguin disponibles i la seva inclusió fos tècnicament viable”. 🗣

L'edifici actual de la Biblioteca Catalana de l'Alguer no té les condicions adients per recuperar la seva activitat i, per això, amb els diners que es recaptin, es podrà tornar a oferir un espai de trobada per a la llengua i la cultura catalana a l'Alguer.

elnacional.cat/ca/societat/cri

⏰ Activa't per la llengua!

🗣️ Demana el català en aquells serveis i establiments on no és disponible. Comença per rebre les factures en català, webs, etc.

💡 Més idees per reivindicar el català a
emergencialinguistica.cat

⏰ Activa't per la llengua!

🗨️ Explica al teu entorn per què la llengua es troba en una situació d’ i per què cal, ara més que mai, actuar amb consciència lingüística.

Més idees per reivindicar el català 👉
emergencialinguistica.cat

👏 En només 24 hores ja hem superat el 50% de l'objectiu que ens permetrà salvar la Biblioteca Catalana de l'Alguer, l'única d'Itàlia dedicada a obres en català!

📚 Ajuda'ns-hi tu també! Fes un donatiu ara a
plataforma-llengua.cat/bibliot

📚 Plataforma per la Llengua acaba d'engegar una campanya de micromecenatge per salvar la Biblioteca Catalana de l'Alguer, l'única d'Itàlia dedicada a obres en català. Ajuda'ns a fer-ho possible!

🙏 Hi vols col·laborar? Fes un donatiu ara a
plataforma-llengua.cat/bibliot

🎬 Dels creadors del LAPAO, ara arriba... el "baléà"! 🤦‍♀️

🗣️ Reclamarem per carta una rectificació, que deixin d'inventar llengües i, de pas, s'aturi la fragmentació del català.

🍅 Signa a
som10milions.cat

❗️ Rut Carandell ha explicat que la interlocutòria empitjora els termes de la sentència quan diu que hi ha d'haver com a mínim el 25% de castellà i català, i quan dona legitimació a qualsevol família de per demanar l'execució de la sentència.
naciodigital.cat/noticia/23438

Mostra els més vells
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.