PODCAST, la crònica de Pere Becque.

L’espectacle de les negociacions electorals, i els difícils camins de l’estabilitat política. El resultat de les eleccions serà segurament difícil d’entendre.

radioarrels.cat/podcast/1685/l

PODCAST - La crònica d'actualitat d'Iu Escape

La història de les caves Byrrh de Tuïr, és la història de l'èxit d’una família humil de Catalunya Nord.

radioarrels.cat/podcast/1683/l

PODCAST - La crònica de Joan Becat:

Legislatives: res no és simple, tot se complica.
El president Puigdemont tria el Consell per la República.

radioarrels.cat/podcast/1681/l

PODCAST, la crònica de Pere Becque.

El Catalangate, la política catalana sota control desautoritzat de l’estat espanyol.
Després de reelecció de Macron a la presidència francesa, el president ha promès obertura.

radioarrels.cat/podcast/1676/l

PODCAST - La crònica d'actualitat d'Iu Escape

Altres comentaris sobre els resultats de la presidencial. Cal analitzar la derrota dels candidats en funció en els territoris més centralistes: per exemple Hidalgo i Pécresse, elegides de la regió parisenca.

radioarrels.cat/podcast/1674/l

Queden unes hores, fins aquest dimecres al migdia, per entrar al sorteig d'entrades, que organitzem a la nostra pàgina Facebook de Ràdio Arrels, per anar a veure el partit dels Dracs Catalans o de l'USAP d'aquesta setmana. Molta sort!

L'extrema dreta no ha parat de créixer a Catalunya Nord des del primer cop que es va classificar per la segona volta d'unes eleccions presidencials l'any 2002. Un vot que es combina amb un augment de l'abstenció i els vots nuls. Desinterès o protesta?

Salta la sorpresa a Perpinyà: Macron guanya a la ciutat amb el 52,02% dels vots. A la resta de plana del Rosselló el vot RN continua creixent amb l'exemple de Pià (67,46%) o Sant Llorenç de la Salanca (66%) i el cas paradigmàtic d'Elna (61,29%).

Ara que Macron ha guanyat les eleccions cal parar atenció a les properes legislatives del mes de juny, que podrien provocar una cohabitació amb un Primer Ministre d'un color diferent al del President i amb competències rellevants en la governança de l'Estat.

A Cabestany, on governa el Partit Comunista des de l'any 1977, Marine Le Pen guanya aquesta segona volta de les amb un 53,09% dels vots. Emmanuel Macron ha aconseguit sumar el 46,91% dels sufragis.

A Prada de Conflent, poble del Primer Ministre Jean Castex, Marine Le Pen guanya aquesta segona volta amb un 51,33% dels vots imposant-se a Emmanuel Macron, que ha aconseguit un 48,67% dels sufragis.

Aquesta seria la composició de l'Assemblea Nacional si hi hagués un sistema electoral proporcional. Un gràfic útil per a relativitzar el pes dels candidats a la segona volta.

Als departaments d'ultramar de la Guaiana, Guadalupe i Martinica Marine Le Pen s'imposa en aquesta segona volta de les amb aquests resultats:

Guaiana: MLP 60,7% - EM 39,3%
Guadalupe: MLP 69,6% - EM 30,4%
Martinica: MLP 60,87% - EM 39,13%

Durant el període entre les dues voltes Macron ha recuperat els lemes de les candidatures de Mélenchon i Poutou per mirar d'atreure un electorat d'esquerres. Una iniciativa estètica que no ha anat acompanyada de compromisos concrets de cara a la legislatura.

Comencem el nostre seguiment de la segona volta d'aquestes recordant els resultats de la primera volta a Catalunya Nord i a l'Estat francès.

PODCAST, la crònica de Pere Becque.

Avui es veu arreu del món que passa en absència d’una democràcia real. Però també a l’Europa occidental, les idees tenen cada cop menys importància, i són substituïdes per homes o dones considerades com providencials.

radioarrels.cat/podcast/1666/l

PODCAST - La crònica de Joan Becat:

Ha tornat la processó de la Sanch.
La campanya de la segona volta de la presidencial.
La guerra a Ucraïna i Putin se conviden dins la campanya electoral.

radioarrels.cat/podcast/1662/l

Mostra els més vells
mastodont.cat, cultura catalana.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.