Tut fixat

Com s'insereix una referència a la @viquipedia?

1️⃣ Clica a la pestanya "modifica" del marge superior de qualsevol article
2️⃣ Clica el botó "cita" de la barra d'eines
3️⃣ Afegeix la referència
4️⃣ Publica els canvis
5️⃣ Presumeix-ne! 💪

🔁 Torna a començar!

Tut fixat

📢 Ara tot el coneixement de la Viquipèdia :viqui: és accessible des de Mastodon :mastodon: Pots fer consultes 🧐 només escrivint:

@viquipedia consulta: laparaulaquevoleuconsultar

Gràcies al bot creat per @spla

Beatriz Galindo, anomenada «la Latina», nascuda a Salamanca cap a 1465, va ser una escriptora i humanista castellana. Va formar part de les doctae puellae, el grup de sàvies que feien de preceptores dels fills dels Reis Catòlics.
ca.wikipedia.org/wiki/Beatriz_

175 anys del naixement de l'escriptora catalana Dolors Monserdà, primera dona a presidir uns Jocs Florals.

La seva primera novel·la fou «La Montserrat» (1893), però la seva novel·la més famosa és «La fabricanta» (1904).

ca.wikipedia.org/wiki/Dolors_M

va néixer Ruby Nell Bridges Hall, una activista estatunidenca pels drets civils de les persones racialitzades. Fou la primera nena afroamericana a assistir a una escola de "només blancs", la William Frantz Elementary School de l'estat de Louisiana, el novembre de 1960, trencant així amb la segregació racial que existia a les escoles. Va haver de ser escoltada a l'escola per quatre agents federals durant tot el curs.
ca.wikipedia.org/wiki/Ruby_Bri

Un dels nostres (títol original en anglès Goodfellas) és una pel·lícula estatunidenca dirigida per Martin Scorsese i estrenada el 1990 sobre el món de la màfia, el crim organitzat i les relacions entre ells.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Un_del

La separació de poders és un principi que estableix que els poders d'un govern sobirà han d'estar dividits entre dues o més entitats fortament independents, així doncs, prevenint que una persona o un grup tingui massa poder.
La idea de que als estats les diferents funcions s'han d'atribuir a diferents institucions es va utilitzar per primera vegada a l'antiga Grècia i, en els segles XVII i XVIII, James Harrington i John Locke en van refinar el concepte.

ca.wikipedia.org/wiki/Separaci

El polo és un esport de pilota en el que dos equips muntats a cavall competeixen per fer entrar la pilota en una porta colpejant-la amb una maça. És un esport eqüestre que hauria nascut a Pèrsia cap a l'any 2500 aC.

ca.wikipedia.org/wiki/Polo

Una distorsió cognitiva, a les teràpies cognitivoconductuals com la TC i la TREC, és una forma d'error (disfunció o inconsistència) en el processament d'informació. Les distorsions cognitives tenen un paper predominant en la psicopatologia al produir la pertorbació emocional.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Distor

Viquipèdia ha impulsat

El fracàs és l'estat produït quan no s'assoleix un objectiu, no es té èxit en una empresa o fita o bé es produeix una derrota. El fracàs pot afectar qualsevol àmbit, així es parla de fracàs escolar, fracàs comercial o personal, etc.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Frac%C

Les piràmides demogràfiques espanyoles es veuen en un procés de canvi i inversió per causa de l'augment de l'esperança de vida i la reducció de les taxes de mortalitat i fecunditat.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Envell

Viquipèdia ha impulsat

Article nou a la @viquipedia: na Tillie Anderson va ser una ciclista estatunidenca d'origen suec que, al segle XIX! i al segle XX, va guanyar els millors en la bicicleta, amb uns temps i unes fites que encara avui en dia són sorprenents. Us feu a l'idea de l'oposició i el rebuig social que va haver de combatre?
ca.m.wikipedia.org/wiki/Tillie

L'àrea de memòria alta és l'àrea de la RAM que consisteix en els primers 64 kilobytes, menys 16 bytes de memòria estesa en un IBM PC o un microordinador compatible.

ca.wikipedia.org/wiki/%C3%80re

40 anys s’imposà a l’Iran la xaria, la llei canònica islàmica. És un recull de normes, tradicions i costums que regula el conjunt d’activitats públiques i privades de qualsevol fidel musulmà.

ca.wikipedia.org/wiki/Xaria

de 1977 el grup llibertari mallorquí Terra i Llibertat ocupà pacíficament l’illa de la Dragonera —tot intentant aturar-ne la seva urbanització.

El 1987 fou comprada pel govern i, pertanyent a Andratx, és ara un Parc Natural deshabitat.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Dragon

La catapulta fou un instrument militar de l’antiguitat emprat per al llançament a distància de grans projectils tals com pedres o objectes incendiaris. Fou inventada pels grecs i millorada pels cartaginesos i romans.

Voluntaris per millorar-ne l’article?

ca.m.wikipedia.org/wiki/Catapu

200 anys que va nàixer l'enginyer i físic escocés William Rankine. Conegut pel mètode de Rankine per a traçar les corbes del ferrocarril, també va ser premiat pels assaigs sobre mètodes d'investigació física i en la teoria ondulatòria de la llum.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Willia

de 1776 els Estats Units d'Amèrica declararen la seua independència del Regne Unit. Esta data es celebra com un dia de festa nacional al país nord-americà.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Dia_de

En matemàtiques, l'esfera de Riemann (o pla complex estès), que pren el nom del matemàtic del segle XIX Bernhard Riemann, és una esfera que s'obté a partir del pla complex afegent-hi un punt a l'infinit per mitjà d'una projecció estereogràfica.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Esfera

50 anys un avió de la companyia Dan-Air provinent de Manchester i amb destí final a l’aeroport del Prat s’estavellà al cim de les Agudes, al massís del Montseny.

És el pitjor accident aeri ocorregut mai a Catalunya, amb un balanç de 113 morts.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Accide

de 2006 a les 13:03 un comboi de la línia 1 de MetroValencia va descarrilar en una corba a 50 m de l'estació de Jesús, a València, i va causar la mort a 43 persones i ferides a 47.

Quatre persones foren condemnades després de diversos judicis.

ca.m.wikipedia.org/wiki/Accide

Mostra'n més
mastodont.cat, xarxa social pels catalans d'arreu.

Servidor social en català per a la comunitat de llengua i cultura catalanes d'arreu d'internet.