Toot fixat

📢 Ara tot el coneixement de la Viquipèdia :viqui: és accessible des de Mastodon :mastodon: Pots fer consultes 🧐 només escrivint:

@viquipedia consulta: laparaulaquevoleuconsultar

Gràcies al bot creat per @spla

El sarangollo és un joc de cartes d’envit valencià. Típicament practicat a Elx, és un símbol local d’esta localitat i d’altres zones meridionals del País Valencià. La seua dificultat és força elevada i podria tenir orígens àrabs.

ca.wikipedia.org/wiki/Sarangol

GIMP és una aplicació informàtica per al tractament, manipulació i retoc d’imatges, creada per voluntaris i distribuïda sota la llicència GPL. Forma part del projecte lliure GNU i està pensada per a funcionar amb Linux.

ca.wikipedia.org/wiki/GIMP?wpr

Els siddis de Karnataka són un grup humà de la diàspora africana que habiten a l’estat de Karnataka (Índia). Descendents de pobles bantu dels Grans Llacs d’Àfrica, van ser portats al subcontinent indi com a esclaus per mercaders portuguesos.

ca.wikipedia.org/wiki/Siddis_d

95 anys van començar les emissions de Ràdio Barcelona. Tal i com indica el seu distintiu, EAJ-1, és l’emissora de ràdio més antiga dels Països Catalans i de l’Estat espanyol.

La seva primera loctura fou una dona: Maria Sabaté.

ca.wikipedia.org/wiki/R%C3%A0d

Un balut és un ou d'ànec ja fertilitzat amb el seu embrió a dins que es cou tal com un ou bullit. És considerat una delícia gastronòmica a l'Àsia. Se sol servir acompanyat d'una consumició alcohòlica, com una cervesa.

ca.wikipedia.org/wiki/Balut?wp

200 anys del naixement d'Estanislau Figueras i Moragas, polític català que fou el primer president de govern de la Primera República Espanyola del febrer al juny de 1873.

ca.wikipedia.org/wiki/Estanisl

de 2002 es va enfonsar petrolier Prestige davant les costes gallegues provocant el major desastre ecològic de la història de Galícia. Ha estat considerat el tercer accident més costós de la història, darrere el del Columbia i el de Txernòbil.

ca.wikipedia.org/wiki/Prestige

30 anys de la mort de Dolores Ibárruri, coneguda com «la Pasionaria», dirigent obrera espanyola i una de les fundadores del Partit Comunista d'Espanya.

ca.wikipedia.org/wiki/Dolores_

La microplaca tectònica de Rivera és a l’Oceà Pacífic, prop de la placa de Cocos. És el resultat residual de la placa Farallon —gairebé desapareguda durant el Juràssic.

Es desplaça a 4,69° per milió d’anys.

ca.wikipedia.org/wiki/Placa_de

101 anys les potències de l’Entesa i Alemanya signaren l’Armistici de Compiègne, que posava fi a la Primera Guerra Mundial.

ca.wikipedia.org/wiki/Armistic

La sopa d’all és una sopa senzilla i tradicionalment típica com a ressopó que es menja a tota la península Ibèrica, a les Illes Balears i a l’Occitània. Versions molt semblants són el «torrin dels nòvis» aranès i l’oliago menorquí.

ca.wikipedia.org/wiki/Sopa_d%2

L’argument «ad nauseam» és un terme llatí per descriure els arguments que s’han emprat i debatut contínuament fins a l’esgotament social.

És una fal·làcia de la retòrica política i una de les bases de la propaganda moderna i dels eslògans electorals.

ca.wikipedia.org/wiki/Argument

de 1982 s’estrenà la sèrie «Els Joves» (en anglès, «The Young Ones»). Fou emesa per la BBC fins el 1984 i combinava la comèdia de situació amb incongruències, el surrealisme i les actituds típiques de la comèdia alternativa dels anys 80.

ca.wikipedia.org/wiki/Els_jove

Els tibetans (en tibetà «བོད་པ་») són els membres d'un grup ètnic nadiu del Tibet. S'estima que n'hi ha 6 milions i mig. També n'hi ha minories significatives que viuen fora de la Regió Autònoma del Tibet, a la Xina, així com a l'Índia, al Nepal i Bhutan.

ca.wikipedia.org/wiki/Tibetans

Un torpediner és un vaixell de guerra amb gran velocitat i mida reduïda dissenyat per atacar i llançar torpedes. Van ser creats per contrarestar els cuirassats i altres vaixells de guerra pesats i lents.

A la foto, torpediner japonès l'any 1902.

ca.wikipedia.org/wiki/Torpedin

Viquipèdia ha impulsat

‪Sou viquipedistes joves? Teniu menys de 25 anys? 🌞‬

‪Veniu a la 2019 de Cervera i podreu allotjar-vos plegats amb la resta del nostre jovent! Queden poques places disponibles!‬

‪🔎 Tota la informació a ‬
‪www.viquitrobada.cat‬

de 1895 el físic prussià Wilhelm Röntgen va descobrir els raigs X. Va rebutjar registrar qualsevol patent relacionada amb el seu descobriment per raons ètiques i va donar els diners del seu Premi Nobel de Física a la seva universitat.

ca.wikipedia.org/wiki/Wilhelm_

Lisp és un dels grans pioners dels llenguatges de programació, creador del paradigma funcional. Originalment especificat l'any 1958 per John McCarthy, essent un dels primers llenguatges, Lisp també va introduir nous conceptes al món de la programació.

ca.wikipedia.org/wiki/Lisp?wpr

de 1867 va néixer Marie Skłodowska Curie, nascuda Maria Salomea Skłodowska, física i química polonesa pionera en l'estudi de les radiacions. Va rebre els Premis Nobel de Física (1903) i de Química (1911).

ca.wikipedia.org/wiki/Marie_Cu

Mostrar més
mastodont.cat, xarxa social pels catalans d'arreu.

Servidor en català per a la comunitat de llengua i cultura catalana d'arreu d'internet.